Βανίλια ή σοκολάτα? Το αιώνιο δίλημμα, μικρών και μεγάλων, ως προς τη γεύση. Αναμφίβολα, είναι οι 2 κυρίαρχες γεύσεις όταν αναφερόμαστε σε κάτι γλυκό, πχ. παγωτό. Όσον αφορά τη σοκολάτα και το πως συνδυάζεται με τη Στέβια, έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο μας, το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ.

Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στην Βανίλια, στο πόσο ωφέλιμη είναι για τον οργανισμό μας αλλά και στο πως συνδυάζεται με τη Στέβια.

Η μυρωδιά αλλά και η γεύση της vanillaείναι τα στοιχεία που την κάνουν ποθητή σε πολλούς ανθρώπους. Η βανίλια φαίνεται ότι έχει την ιδιότητα να μαγεύει τον ανδρικό πληθυσμό και να δημιουργεί σε όσους την έχουν μυρίσει ή γευτεί συναισθήματα ασφάλειας, χαλάρωσης και απόλαυσης, δημιουργώντας μια αίσθηση ευ ζην. Η βασιλεία της είναι αναμφισβήτητη, από τις βρεφικές κρέμες ως τις μπογιές τοίχων και από τα αναψυκτικά τύπου κόλα ως τα καλλυντικά. Ανακαλύπτοντας τις επιδράσεις της πάνω μας και τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία και τη διάθεσή μας, δεν είναι να αναρωτιέται κανείς γιατί η ανθρωπότητα είναι, αιώνες τώρα, παραδομένη στη γοητεία της.

Το όνομά της προέρχεται από την ισπανική λέξη «vainilla», που σημαίνει «μικρό φασόλι». Κατάγεται από τους σπόρους του φυτού βανίλια, μιας ποικιλίας της οικογένειας των ορχιδέων. Παρότι υπάρχουν πάνω από εκατό είδη βανίλιας, αυτή που χρησιμοποιείται ευρύτερα στο εμπόριο είναι η vanilla planifolia, που περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες αιθέριου ελαίου. Η συγκεκριμένη αναρριχώμενη ορχιδέα είναι, όπως και οι άλλες του είδους της, πολυετές φυτό, στο οποίο ο καρπός αναπτύσσεται περίπου 5 χρόνια μετά την ανθοφορία. Τα «φασόλια» της βανίλιας, λίγο πριν την ωρίμανσή τους (τότε αποκτούν και το μαύρο τους χρώμα), απελευθερώνουν τη βανιλλίνη, η οποία είναι και η κύρια ένωση της βανίλιας.

Δεν είναι μόνο, όμως, η γεύση που έχει κάνει τη Βανίλια παγκοσμίως γνωστή. Είναι και τα διάφορα σωματικά και ψυχολογικά οφέλη που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό. Στην αρωματοθεραπεία, η βανίλια θεωρείται ότι βελτιώνει τη διάθεση και προτιμάται όταν κανείς θέλει να τονωθεί ενεργειακά. Όπως εμπειρικά όλοι γνωρίζουμε, η βανίλια είναι επίσης από τις πιο χαλαρωτικές και ευχάριστες οσμές, κάτι που έχει αποδειχτεί και από αμερικανική έρευνα που έγινε προ δεκαπενταετίας. Σε άλλο πείραμα, του λονδρέζικου νοσοκομείου «St. George’s», χρησιμοποίησαν έμπλαστρα βανίλιας σε ομάδα ανθρώπων που ήταν σε δίαιτα και παρατήρησαν ότι το άρωμά της προωθεί την απώλεια βάρους, μειώνοντας σημαντικά την όρεξη για γλυκά – κάτι που λέγεται ότι ισχύει και για τα κεριά βανίλιας, δίχως να έχει αποδειχτεί επιστημονικά. O κύριος χαρακτηρισμός της βανίλιας ως αφροδισιακού την ακολουθεί από την εποχή των Αζτέκων και επισφραγίστηκε από έρευνα του νευρολόγου Άλαν Χιρς στο Σικάγο, που απέδειξε την προτίμηση (τον ερωτικό ερεθισμό για την ακρίβεια) των ενήλικων ανδρών στη μυρωδιά της, σε σχέση με άλλες γλυκές μυρωδιές, όπως της λεβάντας, της κολοκυθόπιτας, της μαύρης γλυκόριζας και των ντόνατς. Επιπλέον, η βανίλια βοηθά τη χώνεψη, ανακουφίζει τις στομαχικές διαταραχές και τονώνει το νευρικό σύστημα.

Αντιλαμβανόμενοι την αγάπη του κόσμου για τη βανίλια και αναγνωρίζοντας τα οφέλη της, προσπαθήσαμε και καταφέραμε να συνδυάσουμε τη βανίλια με τη στέβια και έτσι προέκυψε το προϊόν μας Onstevia με Βανίλια! Έτσι συνδυάζονται τα οφέλη της βανίλιας με τα αντίστοιχα της στέβια. Ειδικότερα, ο συνδυασμός τους φαίνεται να προσφέρει σε σημαντικό ποσοστό τα εξής: έλεγχο του σωματικού βάρους και τόνωση του οργανισμού με επιπλέον φυσική ενέργεια.

Όσοι είστε λάτρεις, λοιπόν, του νόστιμου αυτού καρπού πρέπει να δοκιμάσετε αυτό το προϊόν. Επίσης, μπορείτε να το εντάξετε στη καθημερινή σας διατροφή χωρίς φόβο για επιπλέον θερμίδες, λόγω της στέβια που περιέχει. Συνεπώς, μπορείτε να το προσθέτετε τόσο στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική όσο και σε διάφορα ροφήματα. Μπορείτε να το δείτε, μαζί με τα υπόλοιπα προϊόντα μας, εδώ

 

 

Vanilla_GR

 

 

 

Πηγή:

http://www.vita.gr/mindandbody/article/5532/banilia-h-orxidea-toy-ey-zhn/